Chefchaouen – Modri biser Maroka

Chefchaouen – Modri biser Maroka
30. marca, 2019 admin

Hejlaa,

Kot prvo, zahvala za naš pravljičen izlet v mesto Chefchaouen gre agenciji FezSaharaTours. Agencija ponuja vrsto različnih izletov po Maroku, katere lahko najdete na njihovi spletni strani. Lastnik agencije po imenu Abdul, nam je že po dopisovanju iz Slovenije bil izjemno ustrežljiv in pripravljen svetovat glede samega izleta.

Na dan izleta nas je voznik Aziz ob dogovorjeni uri čakal v našem riadu. Prijazno nas je pozdravil in nas pospremil do prostornega avtomobila, s katerim se bomo odpravili proti severu Maroka.

chefchaouen modri biser

Na dolgi poti, kjer smo opazovali nasade oljk in slikovito pokrajino, smo po 3 in pol ur dolgi vožnji končno prispeli do naše končne destinacije, mesta Chefchaouen. Naselje nas že na daleč pozdravi z njegovo zaščitno barvo: modro.

chefchaouen butična ulica

Mesto je bilo ustanovljeno kot utrdba za zaščito pred napadalci, danes pa s svojo barvo privablja turiste iz vsega sveta. Mitov o barvi naselja je veliko, naš šofer Aziz nam je predstavil svojega, naj bi mesto imelo zaščitno modro barvo že od 14. stoletja, ko je ustanovitelj mesta Chefchaouen začel barvati stene hiš v modro barvo zaradi bližine morja.

chefchaouen cocoa

Mistično pobarvane hiške nas očarajo že na prvi pogled. Podali smo se raziskovat po slikovitih ulicah in stopniščih. Vsi kotički so skrbno oblikovani z detajli ter ulice oblikovane v značilni labirint kot ostali stari centri mest v Maroku. Pred vrati stojijo živo obarvani lonci z različnim cvetjem.

chefchaouen

V rute zavite domačinke, katere živijo v mestu Chefchaouen, še zmeraj na star način perejo perilo v lokalnih potokih in z velikimi vrečami čakajo na mimoidoče turiste, katere oblečejo v tradicionalna oblačila, da se počutijo kot pravi Maročani.

chefchaouen traditional moroccan clothing

Naš voznik nam je priporočal restavracijo, ki je bila res zelo dobra izbira. Imeli smo okusno kosilo z štirimi glavnimi jedmi, dva pomarančna soka in metin čaj. Ena izmed jedi katero smo morali poizkusiti je bil tradicionalni Maroški krožnik imenovan „Taijin“, katerega lahko po vaši želji pripravijo na več načinov, z zelenjavo, govedino, piščančjim mesom…za vse skupaj smo odšteli 12€.

chefchaouen taijin krožnik

V mestu se skriva ogromno trgovinic, kjer domačini prodajajo vse kar vam pade na pamet. Od pisanih oblačil, klobukov in torbic, naravnih proizvodov, parfumov… Vsekakor se zdi, da turisti kupijo prav vse. Vključno z nami. 🙂

Chefchaouen labirint ulic
Chefchaouen perfumes

Pravljično mesto Chefchaouen je vsekakor eno najlepših mest Maroka in ga priporočamo vsakemu turistu, družini ali paru.

 

Pozdravčki,

M**

Objava je nastala v sodelovanju s turistično agencijo FezSaharaTours.

Hej, moje ime je Mojca.
Vedno pozitivna in optimistična blogerka iz Slovenije.
Sem ljubiteljica potovanj, mode in lepih stvari.
Hvala ker mi zaupate.
Pozdravčki,
M.M.***

Skrivnost mladostne in sijoče kože

Skrivnost mladostne in sijoče kože

FIT cheesecake

FIT cheesecake

Moja najljubša znamka že vrsto let…

Moja najljubša znamka že vrsto let…

Comments (0)

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

sl_SISLO