fbpx

4 dnevi v Maroku

4 dnevi v Maroku
31. marca, 2019 admin

Pozdravljeni popotniki,

Naša pot se je začela s popoldansko vožnjo proti letališču Treviso v Benetkah. Od tam smo leteli z nizkocenovnikom Ryanair v Fes. Let je trajal cca 3 ure in za povratno letalsko karto smo odšteli samo 27€.

fes saiss airport

V večernih urah smo pristali v Fesu, kjer nas je na letališču pričakal šofer in nas peljal do našega riada. Ob izstopu iz zares čudovitega letališča bodite pripravljeni – kulturni šok boste doživeli kar takoj! 🙂

fes saiss airport

Rezerviran smo imeli riad v medini – centru Fesa, kar je pomenilo, da smo morali cca 15 minut peš, da smo prispeli do cilja. To seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bili v »drugem svetu«. Odkorakali smo čez center in vse oči so bile usmerjene v nas. J Ulice so bile polne ljudi, zunaj je bil pravi kaos, veliko majhnih otrok, ki so prodajali razne stvari, čistili avte, prosili…

fes medina

V tišini smo končno prišli do riada, kjer je bila situacija popolnoma drugačna. Za dobrodošlico smo spili svež metin čaj in se polni pričakovanja odpravili spat.

Riad fes

2. dan

Naslednji dan smo se zbudili okoli 8.00 ure zjutraj, saj smo bili ob 9.00 dogovorjeni za izlet v Chefchaouen. Vse lepo in prav, do trenutka ko nam potrkajo na vrata s sporočilom, da vodič že čaka na nas.

Naenkrat se je brezskrbno jutro prelevilo v jutranji kaos. Naš vodič Abdul iz agencije FezSaharaTours nam prijazno pojasni, da se to zgodi veliko turistom, saj je ura pri njih zamaknjena za 1 uro, vendar tega enostavno ne upoštevajo. In kako bi to lahko vedeli?

Skratka, pojemo zajtrk in se podamo na 3 in pol urno pot proti severu z našim privatnim voznikom po imenu Aziz.

fes driver abdul

Končno smo prispeli v majhno visokogorsko mestece, ki leži sredi gorovja Rif. Hiše so pobarvane z različnimi odtenki modre barve, slikovite uličice se prepletajo v pravi labirint. Tukaj najdemo tudi lokalne slapove, kjer domačinke še zmeraj perejo perilo.

*** Preberi več o našem izletu v Chefchaouen TUKAJ ***

chefchaouen butična ulica

Zvečer smo se vrnili v Fes in se namestili v našem novem luksuznem Riad Braya, prav tako v medini.

*** Preberi več o naši nastanitvi v Riad Braya TUKAJ ***

Riad braya maroko

3. dan

Ko smo se prebudili in pozajtrkovali, nas je čakala nova dogodivščina. Obiskali smo maroško prestolnico – Rabat. Prav tako smo se vozili dobri 2 uri – po avtocesti, tako da je bila vožnja prijetnejša kot v Chefchaouen.

Mesto nam je takoj dalo občutek urejenosti, čistoče. Skratka moderno mesto ima vzdevek bela prestolnica kraljevine Maroko. Tukaj smo obiskali nekaj znamenitosti in se prepustili raziskovanju.

Rabat morocco anaam tours

Izlet smo rezervirali preko agencije Anaam Tours. Njihov šofer nas je peljal na dele mesta, ki smo jih želeli videti in nam podal vse informacije.

*** Preberi več o našem izletu v prestolnico Rabat TUKAJ ***

rabat morocco anaam tours

Ob povratku iz Rabata, smo se ustavili tudi v Meknesu, kjer smo šli na tradicionalno kosilo in svež pomarančni sok.

Seveda smo se pred povratkom v naš riad Braya ustavili v enem izmed večjih šoping centrov na obrobju Fesa, Borj Fes.

fes shopping

Ob povratku v naš riad, smo se družili ob metinem čaju in njihovih prigrizkih. Naredili smo načrt za zadnji dan, saj se naš izlet počasi izteka.

Riad braya maroko

4. dan

Zbudili smo se veseli, polni energije – sicer malo žalostni, saj smo vedeli da je pred nami še zadnjih 5 ur potepanja. Vse smo spakirali in se pripravili na odhod.

Po obilnem in kraljevo pripravljenem zajtrku, je po nas ponovno prišel Abdul iz agencije FezSaharaTours. Dogovorili smo se, da nam razkaže kaotičen Fes – njegova medina še vedno najlepše prikazuje življenje več stoletij nazaj – tipično za Maroko. Tukaj je mogoče videti mnogo obrti, ki že stoletja delujejo enako.

fes medina street

Ulice so zelo tradicionalne in ozke, za obzidjem jih je kar 9500 – zato je orientacija brez vodiča kar precejšna težava.

Ogromno je uličnih prodajalcev, mošej, modro bele keramike in daleč najbolj fotogenična znamenitost svetovno znanega Fesa – usnjarska četrt z barvitimi bazeni, kjer na naraven način ročno barvajo usnje. Vseskozi je prisoten neprijeten vonj, kar je popolnoma razumljivo glede na to, da uporabljajo golobje iztrebke – da se usnje zmehča, nato ga še pobarvajo.

fes tannerie
fes tannerie

Tukaj so še izdelovalci preprog, šalov iz agavinih vlaken, najstarejša univerza na svetu…

fes carpeters
fes medina

Fes je zagotovo mesto, ki nas popelje skozi čas in veseli smo, da smo ga obiskali. Po nakupu zaloge arganovega olja smo se odpravili proti letališču in sklenili, da se v Maroko zagotovo vrnemo. Čaka nas še obisk Marakeša in puščave. 🙂

 

Pozdravčki,

M**

Riad braya maroko
fes carpenters
Rabat morocco anaam tours
Hej, moje ime je Mojca.
Vedno pozitivna in optimistična blogerka iz Slovenije.
Sem ljubiteljica potovanj, mode in lepih stvari.
Hvala ker mi zaupate.
Pozdravčki,
M.M.***

Piknik z alpakami

Piknik z alpakami

Izlet v Graz je vedno dobra ideja

Izlet v Graz je vedno dobra ideja

Alice in Waterland

Alice in Waterland

Comments (0)

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISLO