fbpx

Selitev v ZDA v času korona virusa

Selitev v ZDA v času korona virusa
6. januarja, 2021 admin

Hejla,

Minil je že 1 mesec odkar sem z otrokoma prišla v ZDA k Alešu. Na to temo sem dobila res ogromno vprašanj, zato sem se odločila, da tukaj strnem vse odgovore na najpogostejša vprašanja glede samega poteka poti in trenutne situacije.

KAKO JE POTEKAL LET?

Odpotovali smo 2. decembra. Leteli smo iz Zagreba do Frankfurta in od tam naprej z American Airlines do Dallasa. Prvi let je trajal uro in 20min, letalo je bilo majhno kot avtobus (dobesedno). Amai je sedel na meni, 30 minut prespal in nekako nam je uspelo. Po pristanku smo imeli prosto 1 uro, ki je v družbi dveh otrok v trenutku minila, še prehitro, niti kave mi ni uspelo spiti do konca. Ob vkrcanju na letalo so me prijazne stevardese povabile naprej in mi pomagale z vso prtljago ((: Naj tukaj omenim, da smo samo kot ročno prtljago na letalu imeli tri torbe, previjalno torbo, zimsko vrečo, Amaiev voziček (ki je šel z nami vse do letala) in nahrbtnik. Haha, zdaj ko to pišem mi je smešno, na letališču mi ni bilo :))) Moj nasvet, če se kdaj odpravljate na daljši let sami z otroki: bodite naspani, v ročno prtljago spakirajte samo nujne stvari in naj je ne bo veliko.

na letališču

Na tem letalu je bila zgodba popolnoma drugačna. Zaradi Covid situacije so turistični leti v ZDA prepovedani in temu primerno je bilo število potnikov na letalu. Na letalu Boeing 737 nas je bilo samo okoli 30. Sredinska vrsta je bila popolnoma prazna, v glavnem noro. Za nas je bilo super, saj smo imeli ogromno prostora, Amai je imel svoj sedež, stevardese so bile pri nas zelo pogosto, saj je Amai celo pot pritiskal gumb za service. Nekje po 2 urah, so skupaj s stevardom ugotavljali ali lahko ta gumb kje izklopijo 😀 Žal neuspešno. Kljub dolgim 11 uram, je zelo hitro minilo in Amai je brez težave prestal dolgo pot. Mia je bila pa tako ali tako zaposlena s filmi Harrya Potterja.

Po pristanku na letališču smo prevzeli vso prtljago in na končni destinaciji nas je pričakal Aleš. Juhu, tega smo bili zelo veseli 😀 Po dooolgi poti, sem bila končno na off in v času vožnje od Dallasa do Lawtona (cca 3ure) sem lahko spala in nadoknadila zamujeno hehe.

Mia in Amai na letalu
mi skupaj
amai zimska vreča

KAKO STE LAHKO ŠLI NA POT? ALI STE OPRAVILI TESTIRANJE?

Ja, brez negativnega testa, ki je veljaven 48 ur, ne bi smeli na pot. Predložiti smo ga morali pred prvim letom ob check-inu. Opravili smo ga 2 dni prej.

Kot sem omenila, turističnih letov v tem času ni bilo. Na pot smo lahko šli, ker je Aleš že bil službeno v tujini in je bila to edina možnost da smo skupaj za praznike. Na srečo se je izteklo tako, da lahko ostanemo do konca njegovega šolanja. Dobili smo NATO2 vizo, ki nam je omogočila vstop v ZDA.

selitev v zda

ZAKAJ STE SE SELILI?

Aleš je šel službeno na izobraževanje v tujino. Naš načrt je bil, da bi v tujino šli že v začetku leta, vendar nam je korona prekrižala načrte, kot marsikomu. Vse je bilo prestavljeno in zdaj smo končno tukaj. Ostali bomo nekje do aprila, po koncu izobraževanja pa bomo še nekaj časa izkoristili za potovanje, juhu.

Stanujemo v vojaški bazi, kjer potekajo tudi vsa izobraževanja, vaje, dejavnosti,… Tudi Miina šola je v bazi in do nje ima samo 300m. Če si predstavljate, baza je velika 30×20 km in je kot malo mesto. V njej se nahaja cca. 50.000 ljudi.

ALI MIA HODI V ŠOLO?

To vprašanje je bilo zastavljeno največkrat, v različni obliki. Ali bo hodila v šolo, kakšno šolo, ali bo ponavljala razred, itd… Kot že veste, jaz res ne kompliciram in vedno naredim tako, kot se mi zdi najboljše. To niti slučajno ne pomeni, da bi ostala brez šolanja 😀 Glede na to, da je dandanes ogromno možnosti, smo uredili tako, da bo teh nekaj mesecev obiskovala šolo tukaj s svojimi vrstniki, ob povratku pa nadaljevala v Sloveniji. Sama sem mnenja, da je to za njo edinstvena izkušnja, ki ji bo prinesla ogromno, v prvi vrsti je tudi znanje in uporaba tujega jezika ter sklepanje prijateljstev iz celega sveta. Zdaj je pri pouku že nekaj časa in se je odlično vklopila, če kaj ne razume si pomagajo z Google prevajalnikom in situacija je rešena. Vse izobraževalne ustanove so normalno odprte kljub zelo slabi epidemiološki sliki, tako da so otroci vsak dan vključeni v izobraževanje. Prav tako so odprte knjižnice, telovadnice, trgovine. Seveda se upoštevajo ukrepi nošenja mask in primerne razdalje (6ft – približno 2m).

prvi šolski dan

V šolskem sistemu smo opazili veliko razliko. Ob vpisu v šolo smo prejeli priročnik, kateri natančno opisuje pravila šole. Obvezno je nošenje prilagojenih »uniform« (hlače, polo majica ter pulover brez vsakršnih logotipov in v temno modri, bež, črni ali vinsko rdeči barvi). Obvezno je tudi nošenje prozornih nahrbtnikov v šolo zaradi varnosti. Vsak otrok je dobil svoj računalnik, katerega uporablja med poukom ter doma (brez zvezkov). Mia je povedala, da nekateri otroci v 4. razredu še ne poznajo pisanih črk. Šola se drži načel »zdrave šole«, tako da je prepovedano nošenje sladkarij, s sabo lahko imajo le zdrave priboljške navedene v priročniku. Zajtrk in malico imajo to leto brezplačno v šoli. Predmeti v 4. razredu so glasba, znanost, matematika, računalništvo (celo hitro tipkanje), športna vzgoja, angleščina in socialne vede. Pouk poteka od 8:45 do 15:30.

mia šola
šola

V kolikor imate dvom potovati z otroki, prosim odmislite in pojdite! (: S tem jim boste dali največ, jim razširili obzorja in spremenili pogled na svet. Mia je prvi konkretni kulturni šok doživela prav v Maroku. Vesela sem, da se zaveda, da vse igrače in popolna otroška soba ne pade iz neba, in da je povsod po svetu ogromno otrok, ki niso »lepo« oblečeni in nimajo na voljo vseh možnih oblik sladkarij, ki jih ponujajo trgovine in tako naprej. Še posebej sem vesela, da nismo tipični »resort« turisti in si vedno ogledamo stvari v bližini, gremo izven hotelskih kompleksov in prehodimo kar se le da ter si tudi na tak način pogledamo okolico.

izlet oklahoma

Naše prvo potovanje v decembru je že za nami, med prazniki v decembru smo potovali na Florido in tam preživeli božič ter novo leto. Več bom napisala v novi objavi, nekaj storijev ste pa že videli na Instagram profilu @dreamteamtravelnote Vse zgodbe lahko še vedno najdete pod highlightsom FLORIDA. Imeli smo se nepozabno in v Miami se zagotovo še vrnemo (:

Naj omenim še to, da je časovna razlika -7ur, tako da so zaradi tega moje objave na socialnih omrežjih po »vašem« času zelo pozne ?

 

Lepo se imejte in pozdravčki do naslednjič,

M***

midva
mesto
Hej, moje ime je Mojca.
Vedno pozitivna in optimistična blogerka iz Slovenije.
Sem ljubiteljica potovanj, mode in lepih stvari.
Hvala ker mi zaupate.
Pozdravčki,
M.M.***

Piknik z alpakami

Piknik z alpakami

Izlet v Graz je vedno dobra ideja

Izlet v Graz je vedno dobra ideja

Alice in Waterland

Alice in Waterland

2 komentarjev

  1. Kk 2 leta ago

    Super. Čudovita izkušnja ❤️

  2. Mojca Mitev 2 leta ago

    Hvala, res je ❤️

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISLO